DARILO

26. september 2024, spletno

Iz majhnega zraste veliko

Pri svojem delu v vrtcu dajemo velik poudarek, da učimo in vzgajamo v spoštljivem, odgovornem in trajnostnem odnosu do narave. To pokriva več področij. Ločevanje odpadkov, varčna uporaba vode in elektrike, zbiranje odpadnega papirja, kartuš, baterij, Eko vrt, katerega pridelek je del naših jedilnikov, zbiranje deževnice za zalivanje, pridobivanje lastnih semen, vsakoletna udeležba na Štefeti semen in sadik, trudimo se, da naši jedilniki vsebujejo hrano lokalnih kmetov, in, da so sestavljeni tako, da proizvedemo čim manj zavržene hrane.

Večkrat si tudi sami pripravimo jedi, ki so sestavljene iz sestavin našega Eko vrta. Otroci spoznavajo, kako se pripravi vrt po načelu permakulture, trudimo se v glavnini saditi in sejati avtohtone slovenske sorte zelenjave. Kdaj in kako se pravilno pobira pridelek. Kako pridemo do lastnih semen, njihovo pravilno skladiščenje.

Del našega Eko vrta je tudi hotel za žuželke, saj se zavedamo kako zelo so poleg čebel pomembni tudi drugi opraševalci in predatorji (čebele samotarke, čmrlji, prava pikapolonica, navadna tenčičarica, navadna strigalica). Imamo tudi tri kompostnike in otroci spoznavajo pravilni način kompostiranja, kaj vse paše na kompost ter, da je kompost zlato vrta. Pri tem se povezujemo s kuhinjo, saj vse primerne odpadke od naših obrokov odnašamo na kompost. Naše delo je zelo močno povezano z naravo in zato glavnino dneva preživimo v njej (gozd, travnik, potok in njegova okolica).

Glavnina dejavnosti poteka v naravnem okolju. Zavedamo se tudi, kako zelo je za otrokov celosti razvoj potrebno naravno gibanje, pa naj bo to telesni razvoj in razvoj možganov. V gozdu imamo svoj kotiček, kjer imamo svojo gozdno igralnico. Tam imamo gozdno hišico, gugalnico, ziplline, gozdni tobogan. Otroci spoznavajo, da nam narava ponuja tudi ogromno za umetniško ustvarjanje. Rišejo/slikajo z naravnimi materiali in barvami in ustvarjajo z naravnim nestrukturiranim materialom. Otroci v naše vrtcu se učijo rokovati s pravim orodjem (vrtno orodje, orodje v mizarski delavnici, kuharski pripomočki).

Na našem igrišču imajo otroci na voljo naraven nestrukturiran material. Bivanje v naravi prakticiramo v vseh vremenskih razmerah in letnih časih. V mokrih dnevih so naša oprema dežni škornji in hlače in po potrebi dežni plašč. V toplejših mesecih otroci tudi veliko hodijo bosi, saj se zavedam koristnosti takšne hoje. Otroke tudi navajamo na razmišljanje s svojo glavo. Da znanja med seboj povezujejo, sklepajo, da si upajo narediti, razvijajo empatijo in razvijajo vrednote, ki so povezane z spoštljivim in odgovornim odnosom do ljudi in narave.

Mentorica: Lidija Mali