DARILA

Lidija Mali

Lidija Mali je diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok. Svoje delo opravlja v vrtcu Antona Medveda Kamnik že dobrih 21 let. Delala je v različnih enotah našega vrtca, ki ga sestavlja 14 enot. Svoje delo opravlja z velikim veseljem in ga na nek način jemlje kot poslanstvo. Se tudi stalno izobražuje na različnih področjih znanja. 

Otroci nam znajo postaviti najboljše ogledalo in hitro iskreno izrazijo svoje občutke in s tem dati nekakšno povratno “oceno” našemu delu. Je tudi žena in mama trem najstniškim fantom. njeno življenje je močno prepleteno in povezano z naravo že od malih nog. Meni, da je zelo pomembno, da smo do narave odgovorni in spoštljivi in nam narava vse to vrača z mnogimi darovi.

DARILO

26. september 2024, spletno

Iz majhnega zraste veliko

Pri svojem delu v vrtcu dajemo velik poudarek, da učimo in vzgajamo v spoštljivem, odgovornem in trajnostnem odnosu do narave. To pokriva več področij. Ločevanje odpadkov, varčna uporaba vode in elektrike, zbiranje odpadnega papirja, kartuš, baterij, Eko vrt, katerega pridelek je del naših jedilnikov, zbiranje deževnice za zalivanje, pridobivanje lastnih semen, vsakoletna udeležba na Štefeti semen in sadik, trudimo se, da naši jedilniki vsebujejo hrano lokalnih kmetov, in, da so sestavljeni tako, da proizvedemo čim manj zavržene hrane. Večkrat si tudi sami pripravimo jedi, ki so sestavljene iz sestavin našega Eko vrta. Otroci spoznavajo, kako se pripravi vrt po načelu permakulture, trudimo se v glavnini saditi in sejati avtohtone slovenske sorte zelenjave. Kdaj in kako se pravilno pobira pridelek. Kako pridemo do lastnih semen, njihovo pravilno skladiščenje. Del našega Eko vrta je tudi hotel za žuželke, saj se zavedamo kako zelo so poleg čebel pomembni tudi drugi opraševalci in predatorji (čebele samotarke, čmrlji, prava pikapolonica, navadna tenčičarica, navadna strigalica). Imamo tudi tri kompostnike in otroci spoznavajo pravilni način kompostiranja, kaj vse paše na kompost ter, da je kompost zlato vrta.