Izobraževanje za podnebje – zdaj!

Četrtek, 28. september 2023

O predavanju

Izobraževalna koalicija za podnebje (Education for Climate Coalition) je evropska participativna skupnost za podporo poučevanju in učenju za zeleni prehod in trajnostni razvoj. 

Prvi del predavanja oz. predstavitve bo vodila dr. Susanne Szkola, drugi del pa Valeria Napoli. Pridružila pa se jima bo tudi nujna sodelavka, so-avtorica priročnika GreenComp, dr. Ulrike Pisiotis.

Prvi del predavanja/delavnice se bo osredotočil na glavni moto Izobraževalne koalicije za podnebje – “Naredimo spremembo”. Naredite spremembo v vaši šoli, v vaši skupnosti, v regiji kjer živite… In s tem aktivno prispevati k zelenemu prehodu, ki ga naša družba trenutno doživlja.  

Kako narediti spremembo? Sodelujte z učenci, pedagogi and deležniki vzgojno-izobraževalnih zavodov, od predšolske vzgoje do vseživljenjskega izobraževanja, v sklopu Izobraževalne koalicije za podnebje. Ozaveščajte, usposabljajte učitelje, združite izobraževanje z znanostjo, razvijajte zelene kompetence in skupaj spreminjajte odnose in vedenje!

Drugi del predavanja / delavnice pa bo pod drobnogled postavil Evropski referenčni okvir za trajnost – GreenComp in njegovo skupnost. GreenComp je bil prvič objavljen januarja 2022 in v svojem vsebinskem sklopu opredeli štiri področja kompetenc za trajnost, ki pripomorejo k razvoju zelenih veščin, spretnosti, znanja in odnosov za bolj trajnostno prihodnost. Po prvi objavi referenčnega okvirja za trajnost se je pojavila potreba po podpori in izobraževanju učiteljev in pedagogov, da razvijejo zelene kompetence z medsebojnim učenjem in soustvarjanjem dejavnosti, ki temeljijo na tem referenčnem okvirju. 

V tem delu predavanja bo predstavljen proces razvoja referenčnega okvirja GreenComp, predavateljici pa bosta delili tudi primere dobre prakse kako so učitelji GreenComp uvrstili in uporabili pri svojem vsakodnevnem delu.

Razvijanje kompetenc za trajnostno prihodnost: referenčni okvir GreenComp

Evropski referenčni okvir za trajnost GreenComp, ki je ga je januarja 2022 objavila Evropska komisija, opredeljuje štiri področja kompetenc za pomoč pri razvoju zelenih veščin, znanja in odnosov za trajnostno prihodnost. Strokovnjaki s področja politike izobraževanja, učitelji in raziskovlci uporabljajo GreenComp kot pomoč pri oblikovanju učnih vsebin in učnih načrtov za učitelje in šole. 

To predavanje bo vodila Dr. Ulrike Pisiotis, soavtorica referenčnega okvira GreenComp, ki bo predstavila, kako je GreenComp nastal. Temu pa bodo sledili praktični primeri uporabe referenčnega okvira s strani članov izkustvene skupnosti GreenComp, kjer se bomo seznanili s tem, kako GreenComp uporabljajo pri svojem delu.

Predstavljajo: Dr. Ulrike Pisiotis, Dr. Susanne Szkola in Valeria Napoli