DARILA

Robert Dragan

Robert Dragan je učitelj športa na OŠ Toneta Pavčka, kjer poučuje že 28 let. Na Fakulteti za šport je diplomiral leta 1996. Med leti 1986 in 1998 je bil atlet, tekač na srednje in dolge proge. Med leti 1997 in 2010 pa je deloval kot trener za teke na srednje in dolge proge v AK Krka Novo mesto. V okviru nacionalne panožne skupine za teke, je sodeloval pri številnih projektih na nivoju državne reprezentance. Treniral je številne državne reprezentante tako mlajših starostnih kategorij, kot članskega nivoja. Vodil je tudi rekreativno vadbeno skupino v okviru projekta Polet. Ukvarjal se je tudi z osebnim trenerstvom in individualno treniral tako tekmovalce kot rekreativne športnike.

DARILO

26. september 2024, spletno

Opolnomočenje učencev in učiteljev za trajnostni razvoj skozi gibanje

Predstavil in razložil bi svoje metode dela, s katerimi uspešno motiviram današnje otroke in mladostnike, ki so usmerjeni v ekrane, imajo kratkotrajno pozornost, usmerjeno v hitre posnetke na družbenih omrežjih, zato vztrajajo le pri kratkotrajnih dejavnostih, ki od njih zahtevajo minimalen napor in način življenja, predstavljen s strani vplivnežev. Da sem učence pritegnil h gibanju, ki zahteva napor, vztrajnost, pozornost, koncentracijo in vnesel v vse trajnostno komponento, sem uporabil ustrezno motivacijo in sodoben pristop. Želim poudariti problem pri učencih, ki se vse manj gibajo, vse več je debelih otrok, predvsem pa otrok s premalo mišične mase, da bi učinkovito obvladali svoje telo. Rezultati meritev športno vzgojnega kartona to potrjujejo. Poleg vzdržljivosti najbolj upada ravno mišična moč.
Nič bolje ni z učitelji. Tudi pri sodelavcih mi je uspelo predstaviti problem sarkopenije in jih motivirati za gibanje. Naše telo je namenjeno gibanju. Če ga ne uporabljamo začne propadati, pojavi se sarkopenija, ki pomeni izgubljanje mišične mase, kar je povezano s staranjem. Pri sodobnem načinu življenja pa tudi stroka opaža, da to ni več problem samo staranja, temveč problem sodobnega načina življenja.